Aşırı Terleme

Aşırı Terleme Nedir?

Terleme, bireyin vücut ısı dengesinin sağlanması için gerekli olan fiziksel bir olay olarak bilinir. Ayrıca aşırı terlemenin bir diğer ismi de hiperhidrozidir. Aşırı terleme, bireyin normal şartlardan daha fazla terleyerek günlük hayatını etkileyen bir rahatsızlıktır. Dışardaki çevresel etkiler ve vücudun kendi ısı dengesini sağlayamamasından kaynaklı olan bir sorundur. Bu rahatsızlık için aktivite yapmadan sadece oturulurken de meydana gelebilmektedir. Genellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında olan aşırı terleme hastalığı ilaç tedavisinin sonucunda oluşabilir. Aynı zaman da meydana gelecek bir hastalığın belirtisi de olabilmektedir. Bütün bunlarla beraber oluşan aşırı terleme sorunu en çok bölgesel olarak meydana gelirken sebebinin sinir siteminin düzenli olamaması olduğu söylenebilir. Hormonal denge bozukluğu da aşırı terlemenin bir diğer etkisidir.

Aşırı Terleme – Hiperhidroz Belirtileri Nedir?

Aşırı terleme sonunun birçok nedeni olabilirken bir neden olmadan da meydana gelebilmektedir. Hem kadın bireylerde hem erkek bireylerde aynı oranda görülmekte olan aşırı terleme hastalığı genellikle 24 yaşında ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Fakat bunun yanı sıra avuç içi ve ayak tabanında olan terleme sorunu daha erken yaşlarda meydana gelebilmektedir. Bölgesel terlemenin başlaması ile beraber tam olarak sorunun tespit edilebilmesi için bazı belirtilerin olup olmadığına bakılır. Aynı zamanda aşırı terleme bireylerin sosyal hayatını olumsuz etkilerken aşırı terleme olan kısımlarda mantar sorunu oluşmaktadır. Bu belirtilere kısaca bakacak olursak şunları söylememiz mümkün olacaktır.

  • Uyuyan bireylerde terleme sorununun meydana gelmemesi,
  • Bireylerde 24 yaşından önce kendini göstermeye başlaması,
  • Hastalığı yaşayan kişilerde yaşam kalitesini ciddi derece de etkilemesi,
  • Hafta da bir kere normalden daha fazla olacak şekilde terleme yaşanması,
  • Aşırı terleme, belli şekilde aynı meydana gelmesi

Bu gibi etkilere bakıldığı zaman aşırı terlemenin olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Yaşam kalitesinin düşmesi sonucu bireyler kesinlikle bir sağlık kuruluşuna giderek alanında uzman olan doktorların gözetimine geçmelidir. Alanında uzman olan doktorların muayene etmesi sonucu gerekli tetkikler yapılar tedavi işlemine başlanır.

Aşırı Terleme Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aşırı terleme sorunu, bireyin genel olarak vücudunun her yerinde meydana geliyor ise aşırı terlemenin sebebi belirlenerek ona göre bir tedavi işlemine başlanmaktadır. Aşırı terleme sorunu eğer bölgesel gerçekleşiyor ise tedavisi hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavi yöntemi mevcuttur. Cerrahi olmadan tedavi edilen bölgesel terlemeler oral tedavi yöntemi ile ilaç alınarak tedavisi sağlanabilmektedir. Botoks uygulaması ve iyontoforez uygulaması da tedavi için bir seçenektir. İyontoforez uygulaması, el içi terleyen kişileri için sıkça tercih edilen tedavi türüdür. Botoks tedavisinde ise ellerin yanı sıra ayak içi ve koltuk altı içinde uygulanabilmektedir. Fakat koltuk altı terlemesi ciddi olabilmekle beraber cerrahi müdahale gerekmektedir. Bütün bu durumlara bakıldığı zaman alanında uzman olan doktor, birey için en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır.