Diş Gıcırdatma Tedavisi

Diş Gıcırdatma Nedir?

Diş gıcırdatmanın bir diğer ismi bruksizmdir. Diş gıcırdatma sorunun genetik olduğu düşünülmekte olup toplumun bir kesiminde rastlanan bir sağlık sorunudur. Dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması sonucu zaman içerisinde bireyde bulunan dolguların düşmesine neden olurken aynı zaman da sağlam dişlerinde kırılmasına etki etmektedir. Bireyin uyuduğu süre boyunca dişlerini gıcırdatması bilindiği üzere üç farklı şekilde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca uyku rahatsızlığı olarak bilinen diş gıcırdatma nörolojik bir kökene sahiptir. Uyurken meydana gelen dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması normalden daha fazla olup uyurken 3 katına kadar çıkabilmektedir. Bu nedenden kaynaklı diş gıcırdatmanın birçok sebebi vardır. Bu nedenlere bakacak olursak şunları söylememiz mümkündür.

  • Bireyin sahip olduğu kişilik yapısı da dişlerin gıcırdamasında bir etkisi vardır.
  • Bireyin, aile büyüklerinden gelen genetik faktörlerinde oldukça önemi vardır. En önemli etkenlerden biri olduğu söylenebilir.
  • Yaşanılan herhangi bir rahatsızlık sonucu kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da karşımıza çıkabilir.
  • Bireyin yaşadığı üzüntü, stres ve kötü ruh hali de bireyin çenesini sıkmasına neden olur. Bu durum da dişlerin gıcırdamasına sebebiyet verir.
  • Ağzın içerisinde olan dokuların dengesiz hali, ana dişlerden daha çok çürük dişlerin bulunması ve yanlış diş tedavisinin sonucunda da meydana diş gıcırdatma sorunu gelebilmektedir.

Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş gıcırdatma sorunu, ortaya çıkmasına neden olan faktörlere göre tedavisi farklılık göstermektedir. Botoks ile tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra çürük dişlerin onarılması, psikolojik sorunlardan arınma ve düzenli beslenme sonucunda da tedavi edilmesi mümkündür. Psikolojik görüşmeler ile bireyin ruh hali analiz edilir. Bu duruma göre uyku düzeni sağlanır. Uyku düzeni sağlandığı zaman diş gıcırdatma halin de azalma meydana gelir. Çürük dişlerin onarılması yani diş doktorunun gerekli tedaviyi yaptığı takdir de çene eklemi rahatlar. Çene ekleminin rahatlaması ile diş gıcırdatılması da azalır.

Diş Gıcırdatma’ nın Gösterdiği Belirtileri Nedir?

Günümüzde oldukça sık rastlanan diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi sorunlar zaman içerisinde kendini belli etmektedir. Kendini gösterirken verdiği birçok belirti vardır. Bu belirtilere bakacak olursak şunları söylememiz mümkün olur.

  • Zaman içerisinde sağlam olan dişlerin kırılması ve sallanması bu belirtilerin başında gelmektedir.
  • Diş eti hastalıklarında gözle görülür bir artış olurken dişte aşınma durumu ortaya çıkar.
  • Birey sıcak içecek tüketirken ve soğuk içecek tüketirken dişlerde meydana gelen sızlama da diş gıcırdatmanın belirtilerindendir.
  • Uyurken çene ekleminin normalden 3 katı fazla sıkılmasından dolayı eklem de şiddetli ağrıların olması ve birdenbire çenenin kitlenmesi de olabilir.
  • Bireye baş ağrısı ve boyun ağrısı da verir. Bu durumlar da diş gıcırdatmanın belirtisidir.

Bütün bu durumlara bakıldığı zaman diş gıcırdatma tedavisi için birey belirtileri fark ettiği zaman kesinlikle bir sağlık kliniğine giderek alanında uzman olan doktorlar ile görüşmelidir.