Migren Tedavisi
Migren Tedavisi
Hem erkek hem kadın bireylerde görülen migren, baş ağrısıdır. Fakat normal baş ağrısından daha çok nörolojik bir hastalık olarak da bilinmektedir. Tedavisi mümkün olan bu hastalığı genellikle erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Genellikle şakak bölgesinde meydana gelen baş ağrısı, bireye ciddi derece de zonklama hissi ve keskin şekilde kendini hissettirir. Hormon bozukluğu nedeniyle de görülen migren, zaman zaman atak şeklinde meydana gelmektedir. Migren atağının sıklığı için kesin bir cevap verilemez. Çünkü her bireyin sağlık durumu farklı olduğu için kimisinde ay da bir kez olurken kimisinde de yılda bir kez olabilmektedir. Çok şiddetli bir baş ağrısı hissi veren bu migren rahatsızlığının yanında bireyin midesi bulanır, ışığa karşı duyarlılık olur ve en ufak sese dahi dayanamaz. Bu hastalığa sahip birey atak geçirdiği zaman günlük yaşantısına olduğu gibi devam edemez. Hayatını olumsuz derece de etkiler. Bu hastalığın tedavisi için bireyler sağlık kuruluşuna giderek alanında uzman olan doktorlar ile mutlaka görüşmelidir. Migren hastalığının birçok tedavisi mevcuttur. Hangi tedavi türünün yapılacağına doktora giderek karar verilmesi gerekir.
Bireye tanı konulduktan sonra doktorun belirlemiş olduğu uygun tedavi ile migren atakları giderilebilir. Bireyin geçirdiği atak sayısı ve şiddeti belirlenerek tedavinin planlaması yapılır. Yapılacak tedavinin yanı sıra birey zararlı maddelerden ve stresten uzak durmalıdır. Migren tedavi türlerine bakacak olursak şunları söylememiz mümkündür.
Migren İlaç Tedavisi: Migren tedavisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Fakat bu ilaç tedavisi sadece doktor gözetiminde yapılmalıdır. Aksi halde migren atakları normalden daha şiddetli geçebilir. Bunun yanı sıra kendini gösteren mide bulantısı içinde migren tedavi ilacı ile bulantı hapının birlikte kullanılması fayda sağlayacaktır.
Botoks ile Migren Tedavisi: Bireyin yüz bölgesine yapılan botoks’ un baş ağrısını azalttığı belirlendiği zamandan itibaren migren için botoks tedavisi de yapılmaya başlanmıştır. Yapılan botoks sinir bölgelerinde salınımı azalttığı görülmüştür. Bu nedenden kaynaklı şakak çevresine, ense ve boyun çevresine botoks uygulanır. Zaman zaman bu işlemin tekrar edilmesi sağlık açsından uygundur.
Nöralterapi ile Migren Tedavisi: Bireye lokal anestezi uygulanarak yapılan iğne tedavisi olarak bilinmektedir. Yan etkisinin çok az olmasından kaynaklı birçok bireye uygulanmasında sakınca yoktur. Ayrıca nöralterapi, sinir sisteminin düzenlenmesini sağlar.
Migren Aşısı ile Migren Tedavisi: Migren aşısı bilinen bir diğer ismi ile migren iğnesi, rahatsız olan bireyler de sıklıkla kullanılan bir tedavi türüdür. Vücutta bulunan CGRP’nin migren ağrılarının şiddetlenmesine neden olduğu tespit edilmiştir. İşte bu durum migren aşıdı ile engellenir.
Bütün bu tedavi türleri, migren tedavisini sağlar. Fakat birey migren belirtilerini fark edince kesinlikle bir sağlık kuruluşuna giderek alanında uzman olan doktorların muayenesinden geçmelidir. Böylece migren atakları giderilir.