Psöriazis (sedef)

Psöriazis Nedir?

Psöriazis halk arasında bilinen ismi sedef hastalığıdır. Psöriazis rahatsızlığı kronik olmasıyla beraber bilinen bir tedavisi yoktur. Genellikle otuz yaş ve üstünde görülse de küçük yaştaki bireylerde de meydana geldiğini söylemek doğru olacaktır. Hücrelerin oluşturduğu antijenler, bağışıklık sisteminin aktifleşmesini sağlar. Aktif hale gelen bağışıklık sistemi, deri de sedef hastalığının oluşmasına sebep olur. Sedef hastalığı için bireyin kendi dokusunu yenmek için oluşan bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz. Hasta kişilerde bağışıklık sisteminin aktifleşmesi sonucu ciltte birikim başlar. Bunun sonucunda ise sert plakalara zemin hazırlayarak sert plakaların yapısını meydana getirir. Yani psöriazis için deri hücrelerinin çoğalma sürecinde olduğunu söyleyebiliriz.Cildin en alt katından yüzeyine zaman içerisinde gelerek dökülmeye başlar. İşte bu döngünün bir ay sürdüğünü görürüz. Fakat sedef hastalığına sahip bireyler de bu döngü zaman geçtikçe kısalmaktadır. Birkaç günde bir döngü tamamlanmaya başlar. Döngü tamamlandıkça dökülme işlemi için fırsat kalmaz. Bu durum döküntülerin cilt yüzeyinde birikmesine neden olur. Böylece eklem bölgeleri başta olmak üzere ayak ve boyun çevresinde meydana gelir.

Psöriazis Neden Oluşur?

Hastalığın neden oluştuğunu tam olarak söylemek mümkün değildir. Yapılan çalışmalar sonucuna göre genetik faktörlerin etkili olmasıyla beraber bağışıklık sisteminin durumu da hastalığın ilerlemesinde etki olduğu belirlenmiştir. Normalden daha hızlı gelişen deri hücreleri, döküntülerin oluşmasına sebep olur. Sedef hastalığının ilerlemesine ve oluşmasına neden olan birçok unsur vardır. Bu unsurlara bakacak olursak şunları söyleyebiliriz.
  • Deri de meydana gelen travmalar,
  • Psikolojik kaynaklı üzüntü ve stres hali,
  • Aşırı soğuk ve kuru hava şartlarının etkisi,
  • Zararlı madde olan alkol ve sigara tüketimi,
  • Boğaz da ve ciltte meydana gelen enfeksiyon hali,
Bu durumların olması sonucunda sedef hastalığı oluşur. Birey kesinlikle bir sağlık kuruluşuna giderek alanında uzman olan hekimlerin muayenesinden geçilmelidir. Yapılması gereken tetkikler sonucuna göre rahatsızlığın seviyesi belirlenir.Birçok kişinin psöriazis ile ilgili araştırdığı, en sık cevabı aranan soru psöriazisin bulaşıcı olup olmadığı sorusudur. Hem kadın hem erkek bireylerde meydana gelen sedef hastalığı, bireyler arasında bulaşıcı bir tür rahatsızlık değildir.

Psöriazis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Psöriazis hastalığının tedavisine karar verilirken kesinlikle bireyin düşüncelerine bakılır. Sedef hastalığının tedavi süreci diğer hastalıklara oranla daha uzun sürebilmektedir. Bunun için bireyin tedavi sürecine uyması ve gereken aralıklarla kontrol edilmesi şarttır. Sedef hastalığının meydana gelmesi sonucunda farklı türde rahatsızlıklarda oluşur. Bu hastalıklar obezite ve hipertansiyon olarak karşımıza çıkar. Tedavinin süreci bireyin hayatını etkilemeyecek şekilde düzenlenmeye çalışılır. Sedef hastalığının tedavisinde vücudun belli yerlerine kortizon içeren kremler uygulanır. Deri, devamlı olacak şekilde nemlendirilmelidir. Kortizon içeren kremler zaman içerisinde derinin incelmesine sebep olur. Ayrıca tedavi için fototerapi de yapılabilir. Fototerapi, ciltteki bağışıklık sistem, hücrelerinin yok olmasında yardımcı olur.