Rozasea Tedavisi

Rozasea Nedir?

Rozasea bir diğer ismi ile bilinen gül hastalığıdır. Ciltte meydana gelen iltihap dolu kızarık kabarıklar genellikle yüz çevresinde görülürken burun çevresinde de oluşabilmektedir. Rozasea, birkaç farklı türde meydana gelmektedir. Bu farklılıklar damar genişlemesi, sivilce türü ve ödem şeklinde artış gösterir. Hem kadın bireylerde hem erkek bireylerde görülen gül hastalığı hangi yaşta olunursa olsun meydana gelmektedir. Fakat bu hastalık en çok otuz yaş ve üstü bireylerde daha sık görülmektedir. Erkek bireyler kadın bireylere oranla daha sık bu hastalığı geçirirken aynı zamanda bu gül hastalığını daha zor atlatmaktadırlar. Akneye benzeyen bu hastalık çok ciddiye alınmadığı için ilerleyen zamanlar da ciddi ağrılar meydana getirmektedir. Bu durumun önlenmesi için kesinlikle bir sağlık kuruluşuna giderek alanında uzman olan doktorların gözetimi altında tedavi olunmalıdır. Aksi halde ciddi derece de ağrılar meydana gelir.

Rozasea (Gül Hastalığı) Belirtileri Nedir?

Rozasea hastalığı yani gül hastalığının bilinen bir nedeni olmamakla beraber tedavisi içinde bilinen bir tedavisi yoktur. Gül hastalığı genellikle burun çevresinde meydana gelip yüz çevresinde kendini göstermektedir. Hastalığa neden olan birçok etken olmakla beraber bazı belirtiler gül hastalığının meydana geleceğini göstermektedir. Bu belirtilere bakacak olursak şunları söylememiz mümkün olacaktır.
  • Aşırı sıcak havada ve aşırı soğuk havada kalmak etki eder.
  • Güneşten gelen ışınlara korunmasız şekilde gereğinden fazla maruz kalmak.
  • Bireyin fiziksel yapısı ve sağlık durumu, genetik yapısı gül hastalığına sebep olabilir.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin kullanılması, kafein içeren yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi neden olur.
  • Günlük yaşamdaki stres hali sebep olabilmektedir.
Bütün bu belirtilerin oluşması sonucunda oluşan gül hastalığını nemlendirici kremler ve koruyucu içerikler ile önlenmeye çalışılır. Hastalık ilk oluşma evresinde bu kremler etki etse dahi daha sonra oluşan kızarıklık kalıcı olacak şekilde kalır. Kullanılan koruyucu içerikler ve kremlerin hastalık ilerlemesi sonucu oluşan kızarıklıkları gidermesi mümkün olmaz. Bütün bunun sonucunda rozasea hastalığında ciltte hassaslık ve yanma hissi artar.

Rozasea Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rozasea hastalığını tedavi etmek için ilk olarak hastalığın türü belirlenip ciltte demodeks paraziti içerip içermediği kontrol edilir. Aynı zamanda bu hastalığın yanında ek olarak herhangi bir hastalık olup olmadığı kontrol edilir. Başka bir hastalık daha var ise ona göre tedavi uygulanır. Rozasea tedavisini topikal ve sistematik olacak şekilde ikiye ayırmak mümkündür.Topikal tedavi yöntemine göre belirgin olan lezyon için tedavi şekli belirlenerek, planlama yapılmaya başlanır. Damarı daraltmada etkili olan kremler kullanılarak eritem türü için lazer ve ışık sisteminden yararlanılır.  Bunlar oluşan kızarıklıkların giderilmesini sağlar. Bir diğer tedavi yöntemi de ivermektindir. İnflamasyonu baskılarken antiparazitler etkisi ile bilinmektedir. Bu tedavi türü uygulanırken çok yarar sağlar fakat uygulamadan sonraki aylarda tekrarlanması gerekebilir. Daha detaylı bilgi almak ve etkili sonuç için alanında uzman olan doktorlar ile görüşülmesi doğru olur.