Skabiyez (Uyuz)

Skabiyez Nedir?

Skabiyez, halk arasında bilinen ismi ile uyuz hastalığı bir cilt hastalığıdır. Skabiyez hastalığına sahip olan kişilerin cildinde genellikle kış aylarında görülmekte olup bulaşıcı bir hastalık olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bireyde ciddi derece de kaşıntıya sebep olurken döküntü de oluşur. Sarcoptes scabiei von hominis olarak bilinen akarın cildin katmanına yerleşmesi sonucu skabiyez hastalığı meydana gelmektedir. Akar ciltte ilerledikçe kaşındı meydana gelir. Geceleri gündüze oranla daha yoğun hissedilen bu hastalık döküntü ve ciddi yaraların oluşmasına sebep olur. Bulaşıcı olan skabiyez hayvanlardan insana geçmez, insandan insana geçerek bulaşan bir türdür. Kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde bireyler sağlık sorunları ile devamlı uğraşmak durumunda kalır. Bilinenin aksine uyuz rahatsızlığı sadece hijyen kaynaklı değildir. Birçok sebepten kaynaklı meydana gelebilir. Ayrıca skabiyez genellikle parmak araları, göbek çevresi ve koltuk altı bölgesinde meydana gelir. Bireylerin yaşam kalitesinin düşmesine yol açar.

Skabiyez Hastalığının Belirtileri Nedir?

Bireyin yaşam kalitesinin düşmesine sebep olacak kadar etkili olan skabiyez hastalığı en çok koltuk altı çevresi, göğüs çevresi, kalça çevresi, genital bölge ve parmak aralarında oluşmaktadır. Ayrıca sürekli kaşınmaktan dolayı oluşan tahriş kaynaklı cilt sorunları meydana gelir. Bu durumların oluşmaması için skabiyez hastalığının birçok belirtisi bize önceden gelmektedir. Belirtilere kısaca bakacak olursak şunları söylememiz mümkün olur. Ayrıca belirtilere sahip olan bireyler kesinlikle bir sağlık kuruluşuna giderek alanında uzman olan doktorların gözetiminde muayene olmalıdır.
  • Gündüze göre geceleri daha şiddetli olan kaşıntı hissi,
  • Cilt yüzeyinde oluşan özellikle de parmak aralarında olan kısa çizgiler halinde beyaz renkli ufak çizgiler,
  • Sıcak su ile temas edildiğinde artan kaşıntı ve yanma hissi,
  • Akarın geçtiği yollarda kir birikme hali ve siyah noktaların oluşması,
  • Kızarıklık, döküntü ve yaraların oluşması gibi etkenler vardır.
Bütün bu belirtiler kendini gösteriyor ise birey kesinlikle doktora başvurmalıdır. Muayene sonucuna göre tedavi işlemine başlanır.

Skabiyez Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Belirtileri gösteren kişilerin gitmiş olduğu sağlık kuruluşu ve alanında uzman doktorların muayenesine göre tetkikler yapılır. Çıkan tetkik sonuçlarına göre doktor, bireyin rahatsızlığı için uygun olan krem ve losyondan oluşan ikili bir tedavi türü belirler. Krem ve losyondan oluşan tedavi, geceleri artan kaşıntı hissinin olduğu bölgelere uygulanır. Genellikle boyun dahil olmak üzere cildin tüm yüzeyine uygulanan krem ve losyonlar, sürülür. Bazı durumlardan kaynaklı hastalığın ciddiyetine göre kremlerin yanı sıra oral ilaçlarda tedavi için uygun olur. Ayrıca tedavi kesinlikle doktorun söylemiş olduğu şekilde uygulanması gerekirken belirlenen aralıklar ile devam ettirilir. Aksi halde skabiyez rahatsızlığı uzun süre ciltte olacağından yaşam kaliteniz düşecektir. Sürekli bir yanma ve kaşıntı hissi ile mücadele etmeniz gerekir. Bu durumların olmaması için uzman kişilerle görüşmek oldukça faydalı bir karar olur.