Skar (Yara İzi) Tedavisi

Skar Nedir?

Skar bilinen bir diğer ismi ile yara izidir. Sivilce izi, ameliyat izi ya da ciltte meydana gelen herhangi bir yaranın iyileşme sonucunda kalan ize skar denir. Vücudun her yerinde meydana gelebilen skar en çok bireyin yüz bölgesinde meydana gelmektedir. Cerrahi bir müdahale sonucunda ya da sivilcenin sonucunda cildin kendini yenileme sürecinde dokuların değişimi sonucu olan bir rahatsızlıktır. Bireylerin ameliyat olma sonucunda yaranın hızla iyileşmesi için dikiş işlemi uygulanır. Bu durum bireyin teninde iz kalmasına neden olur. Yara izi yani skar bireyin kendi cildini yenilemekte oldukça iyi bir etkidir. Fakat bazı nedenlerden dolayı kalan yara izinin geçmesi için birey alanında uzman olan doktorlar ile görüşmelidir. Alanında uzman olan doktorların muayenesine göre uygun olan tedavi yöntemi belirlenir.

Skar Nasıl Tedavi Edilir?

Skarın tedavi edilmesi için birçok yöntem vardır. Fakat kişi için en etkili ve en uygun yöntemin belirlenmesi için bir sağlık kuruluşuna giderek alanında uzman olan doktorların muayenesinden geçilmelidir. Alanında uzman olan doktorların yapmış olduğu tetkik sonucuna göre yara izinin derinliği belirlenerek neden olduğu tespit edilir. Bu duruma göre doktorlar etkili tedavi yöntemini belirler. Tedaviye düzenli şekilde uymak oldukça önemlidir. Aksi takdir de tedavinin düzenine dikkat edilmezse yara izi geçmeyecektir.

Bütün bunlara bakıldığı zaman günümüzde birçok çeşit tedavi yöntemi olduğunu görürüz. Bu tedavi yöntemlerinden bireye uygun olan tespit edilerek işlem yapılır. Skar tedavisi için olan tedavi yöntemlerine bakacak olursak şunları söylememiz mümkün olur.

  • Dermapen ile Uygulanan Skar Tedavi Yöntemi: Genellikle akne oluşumu sonucunda ortaya çıkan yara izleri için tercih edilmektedir. Dermapen tedavisi, en çok genç bireylerde etki ettiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu tedavi türü iğneli olmakla beraber cildin yenilenmesinde oldukça katkısı vardır.
  • Altın İğne ile Skar Tedavi Yöntemi: Altın iğne tedavisin bir diğer ismi ise fraksiyonel lazerdir. Bireyin deri altına ciddi derece de hasar oluşturarak kolajen üretimini etkilemektedir. Bireyler de en çok tercih edilen skar tedavi yöntemi altın iğne yöntemidir. Medikal estetik uygulaması olan fraksiyonel lazer, ameliyat izi ve akne izi gibi olan skarların tedavisinde uygulanır.
  • Anti – Skar Jel ile Skar Tedavi Yöntemi: Ameliyat olan bireylerin kullanmış olduğu bu jel, yara izlerinin iyileşme hızının arttırır ve yara izinin daha az belirgin olmsını sağlamaktadır. Fakat anti – skar jel, yara izinin büyüklük ve derinliğine göre değişiklik göstermektedir. Her skar türü için kullanılmamaktadır.
  • Skar Kremi ile Skar Tedavi Yöntemi: Cerrahi müdahale işleminden sonra atılan dikişlerin iyileşme sürecin kalan yara izlerini tedavi etmek için kullanılır. Doktorun onayına göre kullanılan skar kremi, ciltteki yarayı kapatarak kolajen bağlarını dokur.

Bütün bu sonuçlara bakıldığı zaman tedavi yönteminin bireyin skar türüne göre değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür.